Стартира прочистване на реката в Ямбол

Община Ямбол стартира дейности по прочистване коритото на река Тунджа в рамките на града. Мерките включват премахване на саморасла растителност – храсти и дървета по дигите и коритото на реката. Разчистването обхваща цялото протежение на „градския“ ръкав – от разделителното съоръжение в северозападната част на Ямбол до района под ж.к. „Граф Игнатиев“ на юг.

Кампанията тази година е обвързана с предстоящия ремонт на хидротехническото съоръжение, което регулира притока на вода от р. Тунджа през града, като я разпределя, според нуждите, по двата ръкава на реката и има предпазваща роля за евентуално заливане на градските територии.

За извършване на ремонта е необходимо временно реката да бъде пренасочена само през градския ръкав. С тази цел са и стартиралите дейности по прочистване на дигите и коритото. В момента е в ход процедура по избор на фирма-изпълнител на ремонтно-възстановителните работи по хидротехническото съоръжение. Заложените мерки включват укрепване на подпорна стена, възстановителни работи на преливник, водобоен кладенец, както и реконструкция чрез изграждане на рибен проход.

Извършваните дейности са част от усилията на общината за гарантиране безопасността на града от евентуално наводнение. Мерки по прочистване на дигите и коритото се извършват регулярно през годините, а предстоящият ремонт на разделителното съоръжение ще бъде реализиран със средства от държавния бюджет по искане на кмета Георги Славов.